02 93209 68, 0888 832 172 English

Новини

Acronis: COVID-19 поставя на проверка сигурността при работа от вкъщи

Александър Главчев

С въвеждането на извънредни мерки за ограничаването на разпространението на пандемичния коронавирус мнозина разчитат на видеоконференции, синхронизиране и споделяне на файлове и други решения за отдалечена работа, за да продължат работата си. В Китай, където болестта започна и където политиките за отдалечена работа са необичайни в исторически план, видео услугата, използвана от компании за конферентни разговори Zoom, отбеляза само за 1 ден увеличаване броя на изтеглянията с 15%.

Работата от вкъщи може да бъде от полза за една компания, насърчавайки сътрудничеството и споделянето на знания, затова възприемането на този начин на работа нарасна значително през последните няколко години, отчитат от доставчика на решения за ИТ сигурност Acronis. Pазарът на синхронизиране и споделяне на корпоративните файлове (EFSS) се очаква да достигне 24,4 млрд. долара до 2027 г., в сравнение с 3,4-те млрд. долара през 2018-та.

От компанията обаче предупреждават, че едно грешно решение може да изложи организациите на риск, ако те не се погрижат за сигурността и поверителността на своите данни. За да се борят с това проблем, компаниите трябва да внедрят сигурни технологии за синхронизиране и споделяне на файлове , така че служителите да могат да работят от вкъщи, като същевременно имат достъп до данните и прехвърлят информацията по начин, който е и сигурен, и безопасен.


Рискове за сигурността, свързани с работата от вкъщи

В исторически план политиките за отдалечена работа са чувствителна тема за организациите. Въпреки че някои работодатели се опасяват, че работата от вкъщи създава спад в производителността на служителите, по-голямата загриженост е свързана всъщност с подсигуряването на собствените, критични за бизнеса данни, на които съвременните компании разчитат.

В корпоративна мрежа ИТ екипите могат лесно да защитят устройствата на служителите, но това става много по-трудно, след като служителят получи дистанционен достъп до системата.

Извън корпоративната мрежа устройствата са лесно податливи на атаки от трети страни и киберпрестъпници. Атакуването на тези неосигурени крайни точки може да разкрие идентификационните данни на служителите за киберпрестъпници, така че те да имат достъп до системите на компанията или дори да използват зловредни инструменти за криптиране на фирмените данни (т.нар. вируси-изнудвачи).

Решението: Според Acronis решение на този проблем могат да са технологиите за синхронизиране и споделяне на файлове. Те дават на организациите възможността да споделят ресурси от централна локация на множество устройства и с множество хора, като самите файлове, както и внасяните в тях модификации от страна на служителите, се съхраняват в сигурно хранилище.


Предимства на централизираното решение

Ето кои са някои от начините, по които технологиите за синхронизиране и споделяне на файлове защитават бизнесите:

  • Сигурно споделяне на файлове - Добре известно е, че когато не се предоставя решение фирмено споделяне на файлове, служителите прибягват до използване на свои лични устройства и публични услуги. Тъй като тези инструменти и устройства са извън контрола на ИТ отделите, те биха могли да бъдат рискови.
  • Лесен достъп от всяко място и по всяко време - Организациите все по-малко гледат на работния ден като на фиксиран времеви период (например 9:00 до 18:00 часа) в офис среда, в резултат на което подготвят все по-често дават на своите служители възможности да се вписват разнообразни работни графици. Едно решение за синхронизиране и споделяне на файлове вдига ограничения като наличие на конкретни служебни устройства, увеличавайки производителността на работниците.
  • Предотвратяване загубата на данни и възстановяване при срив - Когато корпоративните данни се съхраняват централизирано, те са по-добре защитени от изтичане. Това включва данни, изгубени при кибератака, грешки на служителите или изгубено/откраднато устройство. С решение за синхронизиране и споделяне на файлове, чувствителните корпоративни данни се пазят сигурни и защитени.
  • Лесно сътрудничество - Услугите за синхронизиране и споделяне на файлове служат не само за защита на фирмените данни, но и за подпомагане на отдалеченото сътрудничество по време на работа. Някои инструменти за синхронизиране и споделяне на файлове предоставят на потребителите инструменти за преглед и редактиране на файлове в браузъра, търсене и намиране на конкретни документи, поддържайки една и съща версия на всеки документ за всички служители.